Korjaukset

Korjaustoimet

Laki ei erityisesti velvoita ilmoittamaan rakennuksen korjaustoimia. Kiinteistökaupassa ei ole isännöitsijätodistusta, josta ne ilmenisivät. Ostajan pitää ne siten itse selvittää. Usein korjauksista mainitaan myyntiesitteessä. Kiinteistövälittäjä pitää ne selvittää myyjältä ja kertoa ostajalle. Ratkaisevaa on silloin se miten tarkasti korjaukset on ilmoitettu ja selvitetty. Ostajan onkin syytä kyselemällä ja todisteellisesti esim. sähköpostilla ne selvittää.

Jos esimerkiksi rakennuksessa on ollut kosteusvaurio, varsinkin jos se on korjattu lähiaikoina, on se syytä ilmoittaa ostajalle. Jos ostaja erityisesti kysyy näistä, on myyjän intressissä antaa tiedot vielä tarkemmin. Laiminlyönti saattaa johtaa vastuuajan pitenemiseen yli 2v/5v määräaikojen jopa 10 vuoteen (törkeä huolimattomuus, petollinen menettely).

Kun korjaustoimia ilmoitetaan pitää ne ilmoittaa tarkasti esim. ei maininnalla “salaojat uusittu 2008” jos ne on uusittu vain osalta rakennusta. Oikea tapa ilmoittaa asia on “salaojat uusittu 2009 silloin peruskorjatun länsisiiven ympärille ja liitetty vanhoihin salaojiin”. Jos sanotaan, että yläkerran WC vuotanut 1980 joka korjattu, niin ostajan pitää selvittää mitä ja kuka on silloin korjannut. Kaikki on tehtävä kirjallisesti. Tämä voi tapahtua esim. sähköpostilla ennen kauppaa. Niitä ei tarvitse ottaa kauppakirjan ehdoiksi.

Mikäli korjaustoimia on tehty, olisi ostajan hyvä käydä ne tarkasti myyjän kanssa läpi. Kuntotarkastuksissa jos ne tehdään AKK-ohjeiden mukaan nämä käydään läpi. Jos korjaustoimi on ollut luvanvarainen on asiasta tietysti antaa rakennuslupa- ja valvonta-asiakirjat.

Vakuutusyhtiöt korvaavat useita vahinkoja, jolloin sitä koskeva aineisto on hyvä pyytää nähtäville.

Jos ulkopuolinen ammattilainen tekee korjaustoimia, voidaan luottaa hänen ammattitaitoonsa. Mutta mikäli korjaustoimi tehdään ei ammattilaisen toimesta, on tämä tuotava esille. Ostajalla on oikeus odottaa, että korjaustoimet on tehty hyvän rakennustavan ja normien sekä asennusohjeiden mukaisesti. Virhe korjauksessa saattaa johtaa salaisena virheenä hinnanalennukseen, mutta jos korjaustavasta olisi tullut kertoa ostajalle (esim. tee se itse korjaus) vastuu on vahingonkorvausvastuuta ja siten laajempaa määrällisesti ja ehkä ajallisestikin.

Elinkeinonharjoittajilla on 10 vuoden vastuu virheistä myös uusille omistajille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *