Asuntokauppa

Asunto-osake on yleisin tapa omistaa asunto. Asunto-osake oikeuttaa hallitsemaan asunto-osakeyhtiön omistaman rakennuksen huoneiston. Asunto-osakeyhtiössä voi olla yksi huoneisto (omakotitalo), kaksi huoneistoa (paritalo) tai useampia (rivitalo) tai sitten kyseessä on kerrostalo. Yhtiöjärjestyksestä ilmenee tarkemmin, minkä asunnon esim. osakkeet 2344-2834, huoneisto 2h+k, pinta-ala 33m2.

Asunto-osake voi olla paperinen tai vain sähköinen, jos osakkeet ovat sähköisessä järjestelmässä. Tulevien vuosien kuluessa kaikki osakekirjat muuttuvat sähköisiksi.

Asunto-osakkeen kauppaan sovelletaan asuntokauppalakia. Sitä sovelletaan lähes kaikkiin uusiin ja vanhoihin asunto-osakkeen kauppoihin. Itse asumista säädellään asunto-osakeyhtiölaissa.

Asunto-osakkeen kauppa on varsin yksinkertainen koska se voidaan tehdä vapaasti, jopa suullisesti ilman todistajia jne. Kirjallinen kauppakirja on turvallisin tapa tehdä kauppa. Jos tehdään sähköinen kauppakirja riittää vain pankkitunnistautuminen maanmittauslaitoksen sivuilla.

Varminta on käyttää kiinteistövälittäjää tai asianajajaa tarkistamaan kauppa ja kauppakirja. Asuntokaupassa on kuitenkin monta riskikohtaa, joissa voi epäonnistua. Ja jokainen kauppa on ostajalle ja myyjälle elämän isoimpia päätöksiä.