Muistilista muuttoon

Muistilista muuttoon

Mitä on hyvä ottaa huomioon, kun muuttaa pois nykyisestä asunnosta uuteen asuntoon?

Ennen muuttoa

Ennen muuttoa on muistettava monia asioita, kuten muuttopalvelun kilpailuttaminen, muuttotavaroiden suojaus ja kuljetus sekä ilmoitukset muun muassa taloyhtiölle.

Muuttopalvelu

On hyvä kilpailuttaa muuttopalvelu ja huolehtia muuttolaatikoista, -kalustosta ja -välineistä sekä selvittää muun muassa sopimukset (sähkösopimus, kotivakuutus, internet-yhteys).

Irtisanominen

Jos muuttaa pois vuokra-asunnosta, pitää muistaa irtisanoa asunto ajoissa. Irtisanomisaika on vuokrasopimuskohtainen, mutta useimmiten vuokrasopimuksissa on yhden kuukauden irtisanomisaika.

Jäsenyydet

Mikäli muuttaa toiselle paikkakunnalle, voi olla aiheen irtisanoa tai siirtää kuntosali- ja muut mahdolliset jäsenyydet.

Sopimukset omakotitalossa

Mikäli asuu omakotitalossa tai muuttaa omakotitaloon, on selvitettävä jätehuolto- ja vesisopimukset sekä öljy- tai kaukolämpötoimitussopimukset.

Muuttotavarat

Muuttotavaroita varten on hankittava siivousvälineitä ja suojausmateriaaleja pintojen suojaamiseen. Mikäli on tarvetta lisäsäilytykselle, on hyvä vuokrata varasto. Tavarat tulee käydä läpi sekä siivous ja mahdolliset remontit.

Päiväkoti ja koulu

Jos on lapsia, heidät on ilmoitettava uuteen päiväkotiin tai kouluun.

Poismuutosta ilmoittaminen

Ennen muuttoa on muistettava ilmoittaa taloyhtiölle, isännöitsijälle tai huoltoyhtiölle poismuutosta.

Loppusiivous

Huolelliselle loppusiivoukselle on varattava aikaa. Poismuutettavaan asuntoon on tehtävä muuttosiivous sekä muistettava siivota ja tyhjentää myös oma varasto. Mikäli loppusiivoukseen ei ole aikaa tai jaksamista, kannattaa hyödyntää ammattilaisten apua.

Avaimet

Kaikki entisen asunnon avaimet on muistettava luovuttaa takaisin vuokranantajalle tai isännöitsijälle. Se, kenelle avaimet on luovutettava, ilmenee vuokrasopimuksesta tai kysyttäessä.

Muuttoilmoitus ja sopimukset

Muuttoilmoitus on tehtävä aina, kun muuttaa asunnosta toiseen pysyvästi tai pidempään kuin kolme kuukautta. Muuttoilmoitus pitää tehdä Digi- ja väestötietovirastoon sekä Postiin.

Muuttoilmoituksella on yhtä aikaa mahdollista ilmoittaa sekä väestötietojärjestelmään että Postille. Jotta posti toimitetaan heti uuteen osoitteeseen, muuttoilmoitus on hyvä tehdä hyvissä ajoin.

Sähkösopimus

On muistettava irtisanoa vanha sähkösopimus, ja solmittava uusi sähkösopimus uuteen asuntoon.

Lehtitilaukset

Jos on lehtitilauksia, ne on siirrettävä myös uuteen osoitteeseen.

Internet-yhteys

Joissakin taloyhtiöissä voi olla yhtiövastikkeeseen sisältyvä laajakaista, mutta joissakin yhtiöissä ei ole Internet-yhteyttä. Vaihtoehtoisesti voi tarvita omaa Internet-yhteyttä, jolloin on solmittava uusi sopimus tai sopia internet-yhteyden siirrosta uuteen osoitteeseen.

Kotivakuutus

Kotivakuutuksen voi usein siirtää tai vaihtaa netissä tai puhelimitse uuteen asuntoon. Vakuutusyhtiölle on ilmoitettava muutosta sekä selvittää heidän kanssaan, sopiiko vanha kotivakuutus uuteen asuntoon.

Omakotitalon sopimukset

Mikäli muuttaa omakotitaloon, on hyvä tehdä hyvissä ajoin sopimukset jätehuoltoa, lämmitystä ja vettä koskien.

Asumistuet ja muut tuet

Jos on oikeutettu saamaan asumistukea tai jos muuttaminen vaikuttaa muiden tukien määrään, on muistettava tehdä Kansaneläkelaitokselle tarvittavat hakemukset ja ilmoittaa muutoksista.

Pakkaaminen

Muuttoapu

Joskus muuttoapu voi olla tarpeen, joten on selvitettävä, onko tarvetta muuttofirman palkkaamiselle vai hoidetaanko muutto perheen ja ystävien avulla. Lisäksi on selvitettävä, saako lainaa esimerkiksi perheeltä tai ystäviltä muuttoauton vai onko tarpeen vuokrata sellainen.

Muuttolaatikot

Muuttolaatikoihin on hyvä merkitä tavaroiden sisältö ja merkki siitä, mihin ne kannetaan. Tärkeimmät tavarat kannattaa pakata sellaisiin laatikoihin, jotka ovat helposti löydettävissä, esimerkiksi eri väriseen laatikkoon kuin muut laatikot.

Tavaroiden suojaus

Tavarat, jotka voivat likaantua, tahriintua tai rikkoutua, on suojattava hyvin. Tavaroita voi suojata esimerkiksi suojapaperilla, kuplamuovilla, lakanoilla tai pyyhkeillä, silkkipaperilla, suojamuovilla, pahvilla taikka kulmasuojuksilla ja -listoilla.

Remontit muuton jälkeen

Mikäli uutta asuntoa haluaa remontoida, siitä on ilmoitettava isännöitsijälle sekä kysyä lupa vuokranantajalta, jos muuttaa vuokralle.

Muuttopäivänä

Mikäli muuttaa vuokra-asuntoon, on listattava mahdollisimman pian uuden asunnon puutteet ja ilmoittaa ne vuokranantajalle mahdollisimman pian.

Muuton jälkeen

On muistettava ilmoittaa taloyhtiölle muutosta, jotta isännöitsijä tai huoltoyhtiö vaihtaa oikean sukunimen ulko-oveen ja postilaatikkoon.